Hindistan Uzay Ajansı, geçen yıl tarihi aya iniş de dahil olmak üzere bir dizi kilometre taşına ulaştıktan sonra 2024'te yoğun bir görev listesi için harekete geçti.
Liste, Hindistan'ın ilk insanlı uzay uçuşu olacak ve üç astronotu Dünya'nın 400 kilometre yukarısındaki yörüngeye yerleştirecek olan Gaganyaan adlı üç günlük bir görevin hazırlıklarını içeriyor. Hindistan, bu yıl Gaganyaan'ın büyük olasılıkla 2025'teki ana etkinliğinden önce mürettebatsız bir test uçuşu başlatmayı planlıyor.
Hindistan, kozmik X-ışınlarının gizemlerini araştırmak için yılbaşında zaten bir uydu fırlattı. Diğer planlar arasında, kızıl gezegenin yüzeyini, atmosferini ve iklim koşullarını incelemek için Hindistan'ın 2013-2014'teki başarılı Mars yörünge misyonunun devamı ile birlikte Vyomitra adlı insansı bir robotla bir test uçuşu yer alıyor. Bir Venüs yörünge misyonu da yapım aşamasında.
HAVACILIK VE SAVUNMA SANAYİİ
Hindistan tarihi yılı geliştirmek için 12 ayda 12 uzay görevi planlıyor
Ay'a iniş ve güneş sondasının ardından ISRO ilk mürettebatlı uçuşa hazırlanıyor
Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı, geçen yıl aya başarılı inişinden önce bir roketle fırlatıldı. (Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu)
NEETA LAL, Katkıda Bulunan yazar
13 Ocak 2024 15:32 JST
YENİ DELHİ - Hindistan'ın uzay ajansı, geçen yıl tarihi aya iniş de dahil olmak üzere bir dizi kilometre taşına ulaştıktan sonra 2024'te yoğun bir görev listesi için harekete geçti.
Diziliş, Hindistan'ın ilk insanlı uzay uçuşu olacak ve üç astronotu Dünya'nın 400 kilometre yukarısındaki yörüngeye yerleştirecek olan Gaganyaan adlı üç günlük bir görevin hazırlıklarını içerecek. Hindistan, bu yıl Gaganyaan'ın büyük olasılıkla 2025'teki ana etkinliğinden önce mürettebatsız bir test uçuşu başlatmayı planlıyor.
Hindistan, kozmik X-ışınlarının gizemlerini araştırmak için yılbaşında zaten bir uydu fırlattı. Diğer planlar arasında, kızıl gezegenin yüzeyini, atmosferini ve iklim koşullarını incelemek için Hindistan'ın 2013-2014'teki başarılı Mars yörünge misyonunun devamı ile birlikte Vyomitra adlı insansı bir robotla bir test uçuşu yer alıyor. Bir Venüs yörünge misyonu da yapım aşamasındadır.
Hindistan , Asya'da rekabetin giderek arttığı bir uzay yarışına damgasını vuruyor ve rakip Çin, 2030 gibi erken bir tarihte aya insan göndermeyi hedefliyor. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, 2023'te, Chandrayaan'ın inişi de dahil olmak üzere, başarılarla rekor yedi görev gerçekleştirdi. Ay'ın güney kutbunda -3 zanaat. Kısa bir süre sonra başlatılan güneş gözlemevi Aditya-L1, 6 Ocak'ta Lagrange Noktası 1 olarak bilinen hedefine ulaştı.
ISRO Başkanı S. Somanath 1 Ocak'ta bu yıl "12 ayda en az 12 görev yapmamız gerekiyor" dedi. "Hedefimiz bu. Donanım, eksiksiz üretim yeteneğimize bağlı olarak [aşılabilir] Testler ve işler iyi giderse en az 12-14 göreve hazırlanıyoruz."
Modi hükümeti ISRO'nun başarılarını övdü. X ile ilgili son gönderilerde "Hindistan'ın uzaydaki muhteşem on yılı" övüldü, Hindistan tarafından fırlatılan 424 yabancı uydudan 389'unun mevcut yönetimin dokuz yılı içinde gönderildiği ve uzay bütçesinin 100'den fazla uyduya sahip olduğuna dikkat çekildi.
Modi yakında yaklaşan genel seçimlerde üst üste üçüncü dönem için aday olacak.
Bilim insanları, maliyet etkinliği kültürünün, hesaplanmış riskler alma isteğinin, kaynakların optimizasyonunun ve kritik bileşenlerin yerlileştirilmesinin Hindistan'ın uzay programının yükselişini desteklediğini söylüyor.
Ranchi Birla Teknoloji ve Bilim Enstitüsü uzay mühendisliği ve roketçilik bölümünde yardımcı doçent olan Shelly Biswas, "Ajansın kapsamlı hedefi, bilimsel araştırmaları sürdürürken ve Hindistan'ın gezegen keşiflerindeki yeteneğini genişletirken ulusal ilerleme için uzay teknolojisini kullanmaktır" dedi. . "Ajans aynı zamanda uzay programları için yeteneklerine bağlı olan birçok büyük ülkeye misyonlar başlatarak da büyük bir gelir elde etti" diye ekledi.
Uzmanlar, ISRO'nun güçlü geçmişinin, girişimciler arasında uzay girişimleri kurmaya olan ilgiyi artırdığını söylüyor. Danışmanlık Deloitte'a göre, özel yatırımların 2021'den 2022'ye %77 oranında arttığı bu tür en az 190 Hint girişimi var.
Hala gidilecek uzun bir yol var: McKinsey'in tahminlerine göre, ülkenin küresel uzay ekonomisindeki payı, küresel toplam 447 milyar doların %2'si gibi çok küçük bir seviyede kalıyor. Ancak Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Hindistan'ın konumunu güçlendirmeye yönelik planların yolda olduğunu söyledi.
"Hindistan'ın payını 2033'e kadar %8'e, ülkenin bağımsızlığının 100. yılı olan 2047'ye kadar da %15'e çıkarmayı umuyoruz" dedi. "Bu, girişimcilerin işlerini geliştirmek için yerel kaynaklardan ve mevcut altyapıdan yararlanmalarını sağlayacak elverişli bir ekosistem yaratılarak gerçekleştirilecek."
Yetkili, ISRO'nun aynı zamanda "ülkenin teknolojik ilerlemesi ve ulusal kalkınmasıyla doğrudan bağlantılı" bir alanda "canlılığın sürdürülmesine yardımcı olmak için" özel oyuncuların ve genç bilim adamlarının katılımının artırılmasına da yardımcı olduğunu ekledi.
Bu yılın başlarında fırlatılması planlanan bir uydu, NASA ile ortak bir proje kapsamında yer alıyor; Hindistan ajansının bu yıl planladığı altı Polar Uydu Fırlatma Aracı görevinden biri.
Hindistan, Modi'nin geçen yıl ABD ziyareti sırasında NASA liderliğindeki Artemis Anlaşmalarını imzaladı.